Didier Reynders ontmoet president van Somalië

Datum: 16 september 2013

Vicepremier en minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders ontmoette vandaag de president van de Federale Republiek Somalië in het Egmontpaleis in Brussel, net voor de opening van de conferentie ‘New Deal’ voor Somalië. Didier Reynders is tevreden dat deze conferentie op hoog niveau plaatsheeft. Ze wordt georganiseerd door de Somalische regering en de Europese Unie en komt op een cruciaal ogenblik voor de toekomst van Somalië.

Didier Reynders besprak met de Somalische president Sheikh Hassan Mohamud de grote uitdagingen voor een duurzame stabilisering van Somalië. Ze praatten onder meer over veiligheid, herstel van de rechtstaat, oprichting van een federaal systeem met alle regio's van Somalië en economische ontwikkeling. Die ontwikkeling moet banen scheppen in een land waar meer dan 65% van de bevolking jonger dan 25 jaar is.

Didier Reynders sprak ook over de Belgische hulpverlener Philippe Havet, die in 2011 in Mogadishu werd vermoord toen hij voor Artsen zonder Grenzen werkte. Zijn familie hoopt nog altijd dat de moordenaar, die aangehouden en veroordeeld werd, maar nadien werd vrijgelaten, toch nog in de gevangenis zijn straf zal uitzitten.