Minderjarige keert terug uit Syrië

Datum: 17 juni 2013

Vicepremier en minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders laat weten dat deze namiddag een minderjarige vanuit Syrië naar België terugkeert. De jongere was er naartoe gegaan om deel te nemen aan het conflict. Hij wordt tijdens zijn terugkeer door zijn moeder begeleid. In Brussel worden de aankomstformaliteiten door Buitenlandse Zaken verzorgd.

De bijstand van onze ambassade in Ankara en ons consulaat-generaal in Istanbul was essentieel om de medewerking van de Turkse overheid te krijgen voor deze terugkeer. De minister dankt de Turkse overheid en ons personeel ter plaatse. De medewerkers van Buitenlandse Zaken hebben zich volop ingezet om alles in de best mogelijke omstandigheden te doen verlopen.

Dit geval bewijst opnieuw dat het belangrijk is om aandacht te besteden aan de bewegingen die gebeuren tussen België en de conflictzone. Buitenlandse Zaken werkt mee aan oplossingen voor het probleem. Niet alleen via het diplomatieke postennetwerk en via contact met de buurlanden van Syrie, maar ook via contact met andere bevriende landen en internationale organisaties die ter plaatse aanwezig zijn.