Didier Reynders pleit voor internationaal verdrag over wapenhandel

Datum: 14 maart 2013

Op 18 maart start in New York de laatste onderhandelingsronde over een internationaal verdrag over wapenhandel. Vicepremier en minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders hoopt dat deze onderhandelingen tot een resultaat zullen leiden dat ook door de grote wapenproducerende en exporterende landen zal worden gesteund. België wil een sterk en ambitieus verdrag dat tot een transparante regulering van de wapenhandel bijdraagt en dat de internationale vrede en veiligheid ten goede komt.
 
Over de ontwerptekst die nu voorligt, werd al uitvoerig onderhandeld. Hij vormt een uitstekende basis voor consensus. Het verdrag moet essentiële criteria bevatten, zoals respect voor de mensenrechten en voor het internationale humanitaire recht. Op basis van die criteria moet worden beoordeeld of wapenuitvoer legitiem is. Zo kan volgens Didier Reynders de burgerbevolking beter worden beschermd. De minister roept alle landen op om dit verdrag een kans te geven.
 
Het verdrag is een prioriteit in het Belgische buitenlandse beleid. Samenwerking hierrond is belangrijk en wekt vertrouwen. Het kan landen ertoe aanzetten om gemotiveerde beslissingen over wapenhandel te nemen.