Didier Reynders tevreden met goed verloop van verkiezingen in Kenia

Datum: 09 maart 2013

Na de aankondiging van de officiële resultaten van de presidentsverkiezingen in Kenia sluit vicepremier en minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders zich aan bij de verklaring van Hoge Vertegenwoordiger Catherine Ashton. Hij wil de bevolking van Kenia gelukwensen met hun massale en vreedzame deelname aan deze belangrijke verkiezingen.


De kiescommissie heeft vandaag de leider van de coalitie Jubilee, Uhuru Kenyatta, officieel uitgeroepen tot winnaar van de presidentsverkiezingen. De verkiezingen, waarbij ook voor de eerste keer gouverneurs en lokale vertegenwoordigers zijn gekozen, werden op de voet gevolgd door Europese waarnemers. Zij toonden hun bewondering voor de democratische betrokkenheid van de bevolking. De opkomst bedroeg meer dan 80%.


Didier Reynders feliciteert de Keniaanse bevolking en de democratisch gekozen vertegenwoordigers voor hun deelname. De internationale gemeenschap verleende belangrijke steun. Het geweld dat de vorige verkiezingen in 2007 en 2008 teisterde, blijft nu gelukkig achterwege.


Minister Reynders roept alle Kenianen op om de resultaten van deze democratische verkiezingen te respecteren, in overeenstemming met de grondwet van 2010. Eventuele geschillen moeten door het gerecht worden beslecht, zonder toevlucht tot geweld.