Didier Reynders ontmoet Augustin Matata Ponyo Mapon, eerste minister van de Democratische Republiek Congo

Datum: 22 oktober 2012

Vicepremier en minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders ontmoette deze ochtend Augustin Matata Ponyo Mapon, premier van de Democratische Republiek Congo.
 
Eerste minister Matata en vicepremier Reynders praatten over de situatie in het oosten van Congo. Ze bespraken de laatste ontwikkelingen en de informatie die bekend raakte over het eindrapport van de experten, die door het sanctiecomité van de Verenigde Naties werden aangesteld. De voortdurende verslechtering van de situatie in Kivu moet volgens de twee ministers op de internationale agenda blijven. Ook moeten de regionale inspanningen vlug tot resultaat leiden. De eerste minister onderstreepte het belang van snelle vooruitgang in de hervorming van de veiligheidssector. Hij pleitte eveneens voor de mogelijkheid om het mandaat van de MONUSCO te versterken.
 
Vervolgens bespraken de twee ministers economische onderwerpen en maatregelen die werden genomen om de Congolese economie te hervormen. De economische situatie in Congo verbetert en er worden hervormingen ingezet om de “dollarisatie” van de economie tegen te gaan en om het openbare bestuur en ondernemingsklimaat te verbeteren. De premier legde uit dat de toetreding van de DRC tot de ‘Organisation pour l’Harmonisation en Afrique du Droit des Affaires’ (OHADA) zal leiden tot een vereenvoudiging en harmonisering van het zakenrecht. Dat moet de positieve tendensen versterken. Ook België steunde deze goede evolutie door de bilaterale schuld van de DRC kwijt te schelden. De twee ministers plannen de oprichting van een bilaterale werkgroep die de economische en financiële hervormingsprocessen zal bestuderen en ondersteunen en die het zakenklimaat mee kan vereenvoudigen en verbeteren.
 
Ten slotte bespraken ze binnenlandse Congolese dossiers, zoals de werkzaamheden van het parlement voor de hervorming van de Onafhankelijke Nationale VerkiezingsCommissie, de verkiezing van een woordvoerder voor de oppositie en het proces over de moord op de mensenrechtenactivist Floribert Chebeya.
 
Premier Augustin Matata Ponyo Mapon maakt een reis in Europa en bezoekt België en Duitsland. Hij zal in ons land contacten hebben met de voorzitters van Kamer en Senaat, met de eerste minister, de ministers van Financiën en Defensie. Ook een ontmoeting met de Europese overheden staat op het programma, waaronder de voorzitter van de Raad en de commissarissen Piebalgs en Giorgieva.