Minister Reynders in India en Bhutan

Datum: 05 augustus 2012

Vicepremier en minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders is aangekomen in Thimphu, hoofdstad van Bhutan. Tijdens een tweedaags bezoek zal hij de koning en de hoogste overheden van het land ontmoeten. Hij zal er ook de eerste Belgische ereconsul aanstellen als gevolg van de gestarte diplomatieke relaties tussen onze landen.

Voor zijn aankomst in Bhutan bracht Didier Reynders een werkbezoek aan India. Daar ontmoette hij de minister van Industrie, Handel en Textiel, Anand Sharma, de minister van Spoorwegen, Mukul Roy, en gewezen minister Karan Singh, algemeen commissaris voor India voor de editie 2013 van Europalia.


De ontmoeting met Karan Singh, voorzitter van de Indische raad voor culturele betrekkingen, bood de gelegenheid om te praten over de voorbereiding van Europalia en om het eens te raken over de snelle aanwijzing van de Indische beheerder voor de organisatie van de hoofdtentoonstelling in Bozar.


Met minister Sharma praatte Didier Reynders over de economische bilaterale betrekkingen en over speciale gemeenschappelijke sectoren: haven- en spoorweginfrastructuur, farmaceutica, menswetenschappen, ziekenhuisoprichting en –management, duurzame stadsontwikkeling via water- en afvalbeheer, energie en mobiliteit. Minister Reynders is van plan om in de lente van volgend jaar een nieuw bezoek te brengen aan India, waarbij die sectoren centraal zullen staan.


Wat de transportsector betreft, heeft Didier Reynders op 2 augustus in New Dehli een samenwerkingsakkoord ondertekend, waardoor de ondernemingen Eurostation en Euro Immo Star (NMBS) met de Indische spoorwegoverheden masterplannen zullen kunnen uitwerken voor verschillende stations in India.


Op 3 augustus heeft de minister voor een breed publiek een lezing gegeven over de toekomst van de euro. De lezing, die in het Hyatt hotel van Dehli plaatsvond, werd georganiseerd door de beroepsorganisaties FICCI (Federation of Indian Chambers of Commerce and Industry), European Business Group en BLBA (Belgian-Luxembourg Business Association).


Vervolgens heeft Didier Reynders met managing director Luc Tack de nieuwe Indische zetel van de Ieperse onderneming Picanol geopend. Picanol is wereldleider in de vervaardiging van weefgetouwen.


Bij zijn terugkeer naar Dehli op 8 augustus zal minister Reynders zijn Indische ambtgenoot S.M Krishna, minister van Buitenlandse Zaken, ontmoeten.