Minister Reynders juicht het sterke signaal van de VN Algemene Vergadering over Syrië toe

Datum: 04 augustus 2012

Vicepremier en minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders juicht de resolutie van de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties over de situatie in Syrië toe. Minister Reynders is tevreden dat de overgrote meerderheid van de VN-lidstaten, 133 in totaal, dit duidelijke signaal aan het Syrische regime heeft willen geven.


Met deze resolutie is de boodschap van de internationale gemeenschap duidelijk: het geweld moet stoppen, de VN-resoluties en -plannen moeten snel uitgevoerd worden en een politieke overgang moet dringend starten op basis van de Mededeling van de Actiegroep van 30 juni.


Didier Reynders blijft uiterst bezorgd over de situatie op het terrein, vooral in en rond Aleppo. Humanitaire hulp moet absoluut kunnen worden verleend om de Syrische bevolking te helpen en de spiraal van geweld moet worden doorbroken.


De resolutie van vandaag is het gevolg van de patstelling binnen de Veiligheidsraad. Voor Didier Reynders ontneemt deze AV-resolutie de leden van de Veiligheidsraad niet de verantwoordelijkheid om een resolutie onder Hoofdstuk VII aan te nemen die de hele internationale gemeenschap de mogelijkheid biedt om sancties tegen het Syrische regime in te stellen.


De noodzaak voor een sterke resolutie van de Veiligheidsraad werd ook door Speciaal Gezant Kofi Annan herhaald toen hij zijn ontslag aanbod aan Secretaris-Generaal Ban Ki-moon. Een ontslag dat minister Reynders betreurt. Net zoals Hoge Vertegenwoordiger Catherine Ashton wenst minister Reynders Kofi Annan uitdrukkelijk te danken voor zijn tomeloze inzet en de positieve rol die hij speelde in de zoektocht naar een diplomatieke oplossing voor de crisis in Syrië. De voormalige Secretaris-Generaal van de VN verdient het respect en de lof van de internationale gemeenschap, aldus Didier Reynders.