Gent: Belangrijke ontwikkeling in de behandeling van bloedkanker

Coverart-Blood

Prof. Savvas Savvides en dr.Kenneth Verstraete van de Unit voor de Structurele Biologie (Universiteit Gent) ontrafelden de ruimtelijke (3D) structuur van de humane Flt3-receptor uit beenmergcellen. Als deze receptor geactiveerd wordt door een specifieke sleutelstof (cytokine ligand), gaan beenmergcellen zich verder vermenigvuldigen en ontwikkelen tot celtypes die belangrijk zijn voor de opbouw van immuniteit. De Flt3-receptor werd ruim 20 jaar geleden ontdekt maar de structuur ervan en zijn interactie met zijn cytokine ligand waren nog niet bekend. De onderzoekers hebben beelden van de moleculaire architectuur van de Flt3-ligand-receptorassemblage verkrijgen tot op een schaal van minder dan een miljoenste van een millimeter met behulp van X-stralenkristallografie, een hoogtechnologische methode die gebruik maakt van eiwitkristallen en X-stralen met een zeer hoge intensiteit. De cruciale data voor dit onderzoek werden gemeten aan state-of-the-art Europese synchrotronfaciliteiten aan de European Synchrotron Radiation Facility (Grenoble, Frankrijk) en de Swiss Light Source (Villigen, Zwitzerland). De ontdekking is van groot belang voor ons begrip van de ontwikkeling van bloedcellen en de behandeling van bloedkanker, en werd recent gepubliceerd als ‘cover article’ in het toonaangevende biomedische tijdschrift ‘Blood’.

Nieuwe generaties en zelfs nieuwe klasse geneesmiddelen

De Flt3-receptor is bij bloedkankerpatiënten een van de meest gemuteerde receptoren en vormt daardoor een cruciale prognosefactor. Het onderzoek naar de structuur van de Flt3-receptor kan nu de basis vormen voor het gericht ontwikkelen van een nieuwe generatie van Flt3-gebaseerde geneesmiddelen voor de behandeling van bloedkankers zoals acute myeloïde leukemie (AML). Dergelijke nieuwe medicijnen beloven effectiever te zijn dan de huidige geneesmiddelen in het stoppen van de ongeremde productie van bloedcellen. Bovendien opent het onderzoek perspectieven om de Flt3-receptor zelf te activeren in plaats van te blokkeren. Die strategie zou kunnen leiden tot een nieuwe klasse van geneesmiddelen ter ondersteuning van patiënten met een verlaagde immuniteit.

Via het drug discovery platform DISCOVERE van de UGent worden inspanningen geleverd om samenwerkingen op te zetten met farmabedrijven.

www.ugent.be
www.discovere.beNo label found for: as_externallink.alttag