België reageert op humanitaire ramp in Hoorn van Afrika

.

De droogte in de Hoorn van Afrika, de ergste in 60 jaar, brengt het leven van honderdduizenden mensen in gevaar. Maar liefst 13 miljoen mensen in vijf verschillende landen worden getroffen door hongersnood. Vooral in Somalië is de toestand kritiek. In twee gebieden in het zuiden van dat land heeft de VN de hongersnood formeel afgekondigd. De opstoot in voedselprijzen en het aanslepende conflict brachten er enorme bevolkingsstromen op gang. Elke dag vluchten duizenden Somaliërs naar Ethiopië, Kenia en Djibouti.

De huidige humanitaire respons op deze crisis die bestaat uit verschillende dimensies, is onvoldoende: er zijn de voedselcrisis en ondervoeding, de verslechterde gezondheidssituatie maar ook problemen die te maken hebben met aspecten gelinkt aan de veiligheid, de economie, de landbouw en de veeteelt. Humanitaire organisaties melden een aanzienlijk tekort aan financiering. Ook veiligheidsproblemen hinderen het leveren van noodhulp.

Minister van Ontwikkelingssamenwerking Olivier Chastel maakte vrij snel geld vrij voor de slachtoffers, in totaal al 9,05 miljoen euro via hulp aan VN-organisaties. Aangezien de noodhulpverlening met een geldtekort blijft kampen, heeft België onlangs beslist 4 miljoen euro extra uit te trekken bovenop de eerder vrijgemaakte 5,05 miljoen. Dat geld zal gaan naar humanitaire ngo’s of multilaterale organisaties actief in de regio zoals het Wereldvoedselprogramma, de Landbouworganisatie van de Verenigde Naties of de UNHAS (Luchttransportdienst voor Humanitaire Operaties van de Verenigde Naties).

www.dg-d.beNo label found for: as_externallink.alttag