De Smurfen veroveren de wereld!

(c) PEYO

De Smurfen waren nooit eerder zo populair als nu, meer dan 50 jaar na hun creatie door de Belgische striptekenaar Pierre Culliford, alias Peyo. Alleen al in de loop van de laatste drie jaar werden er ongeveer 10 miljoen cd’s verkocht. De boeken, speel- en doeboeken, figuurtjes en spelletjes zijn overal in de wereld ontzettend populair. De 256 afleveringen van de televisieserie worden regelmatig opnieuw uitgebracht en worden vandaag uitgezonden in een dertigtal talen en 80 landen.

Nu de Amerikaanse animatiefilm ‘De Smurfen’ te zien is in de bioscoop, zullen ze wereldwijd nog beroemder worden. De film in 3D werd geregisseerd door Raja Gosnell en geschreven door J. David Stem en David N. Weiss. Hij vertelt het ongelukkige avontuur van de Smurfen die uit hun dorp vluchten voor de boosaardige tovenaar Gargamel en door hem achtervolgd worden. Ze verdwalen en komen terecht in een vreemde en in hun ogen bizarre wereld: New York. Geconfronteerd met het onbekende in deze jachtige stad moeten ze de weg naar hun magische dorp proberen terugvinden. Een smurfig avontuur!

Op 23 oktober 1958 verschenen de Smurfen voor het eerst in een verhaal van Johan & Pirrewiet in ‘Robbedoes’. Peyo, hun schepper, had al aan verschillende projecten gewerkt, maar het lanceren van de Smurfen in Robbedoes zou zijn leven veranderen. De Smurfen begonnen weliswaar als bijfiguren maar werden al vlug in hun eentje echte sterren. Na enkele minialbums begonnen de verhalen van de Smurfen te verschijnen als volwaardige stripalbums.

Peyo overleed in 1992 maar zijn beroemde personages leven verder. Er komen regelmatig nieuwe albums uit (nummer 29, ‘Les Schtroumpfs et l’arbre d’or’, verscheen in april van dit jaar bij Le Lombard. De Nederlandse uitgave verschijnt in augustus als album 30, ‘De gouden boom’, bij de Standaard Uitgeverij) en het gamma merchandisingproducten blijft maar uitbreiden. De blauwe mannetjes houden de komende jaren dus nog heel wat verrassingen in petto voor hun fans.

www.smurf.comNo label found for: as_externallink.alttag
www.desmurfen-film.beNo label found for: as_externallink.alttag

Ken je de Smurfen?

Ver, heel ver hier vandaan, in een paddenstoelendorp, woont een groep blauwe mannetjes met witte broeken en mutsen, Smurfen genaamd. In het land van de Smurfen kan je alleen maar binnenkomen als een Smurf je uitnodigt. Met de hulp van tovenaar Homnibus lukt het Johan en Pirrewiet er binnen te gaan. De gemene Gargamel probeert nog altijd ...

De Smurfen hebben het eeuwige leven en worden nooit ouder. Zo is de oudste onder hen, de Grote Smurf met de witte baard en de rode muts, voor altijd 542 jaar en Babysmurf zal altijd een baby blijven. De Smurfin? Haar vraag je niet naar haar leeftijd. Dat is onbeleefd!

Ze zijn drie turven hoog en praten ‘Smurfs’, een erg zonderlinge taal die zij alleen begrijpen. Het zijn onbekommerde en vreedzame wezentjes die in harmonie met de natuur leven, maar met de vervelende gewoonte zich als mensen te gedragen, wat hen in duizend-en-een moeilijkheden brengt.

(c) PEYO