In Cannes schitterden de Belgische sterren !

Opnieuw werd de Belgische film in de bloemetjes gezet op de voorbije editie van het filmfestival van Cannes. Ten eerste door het enorme aantal Belgische werken die ingeschreven waren in de diverse selecties van het festival, en vervolgens door de prestigieuze prijzen die ze in de wacht sleepten.

Een heel zwart-geel-rode selectie

Er werden drie Belgische films geselecteerd voor Director’s Fortnight. ‘La fée’ van Dominique Abel, Fiona Gordon en Bruno Romy werd vertoond bij de opening. Gust Van den Berghe mocht zijn film ‘Blue Bird’ presenteren, een film geïnspireerd op het werk van Maurice Maeterlinck. En tot slot werd deze bijzonder Belgisch getinte Fortnight afgesloten met ‘Les Géants’ van Bouli Lanners.

In de officiële competitie voor kortfilms kon ‘Badpakje 46’ een ticket voor het filmfestival in de wacht slepen. De kortfilm vertelt het verhaal van een mollig meisje van 12 jaar dat het moeilijk heeft in het dagelijkse leven en niet makkelijk vrienden maakt, en was het eindwerk van Wannes Destoop aan de filmschool KASK in Gent.

De kortfilm ‘Bento Monogatari (Lunchbox Story)’ van de Belg Pieter Dirkx werd eveneens geselecteerd, voor het programma Cinéfondation. De jonge cineast presenteerde deze film als eindwerk aan de Sint-Lukas hogeschool in Brussel.

Een regen van prijzen

De Belgische kortfilm ‘Dimanches’ van Valery Rosier, die meedingde voor de Semaine de la critique, heeft de ‘Prix Découverte KODAK’ voor kortfilms in de wacht gesleept.

Bij de slotceremonie van Director's Fortnight werd ‘Les Géants’, de derde langspeelfilm van de Luikenaar Bouli Lanners, bekroond met de "Prix SACD" (Société des auteurs et compositeurs dramatiques) en met de "Art Cinema Award" van de Confédération Internationale des Cinémas d'Art et d'Essai (CICAE). De film toont drie adolescenten op zoek naar vrijheid, die aan het grote en gevaarlijke avontuur van het leven beginnen.

En tot slot werden, last but not least, Luc et Jean-Pierre Dardenne bekroond met de "Grand Prix du Jury". “Le gamin au vélo” vertelt het verhaal van een 12-jarig jongetje, Cyril, dat slechts één idee in zijn hoofd heeft: hij wil zijn vader terugvinden, die hem tijdelijk in een jeugdopvangcentrum heeft geplaatst. Hij ontmoet per toeval Samantha, een kapster die ermee instemt hem tijdens het weekend bij haar te laten logeren. Maar Cyril heeft geen oog voor de liefde die Samantha hem geeft, liefde die hij nochtans hard nodig heeft om zijn woede te bedaren. Behalve de uitzonderlijke regie werd de film ook in het bijzonder geprezen voor de uitmuntende prestaties van de hoofdrolspelers: Cécile de France, Thomas Doret, Jérémie Renier.

Cannes, of het succesverhaal van de gebroeders Dardenne

1999: Gouden palm voor "Rosetta"
1999: Prijs voor Beste Actrice voor Emilie Dequenne in "Rosetta"
2005: Gouden palm voor "L'enfant"
2002: Prijs voor Beste Acteur voor Olivier Gourmet in "Le fils"
2008: Prix du scénario voor "Le silence de Lorna"
2011: Grand Prix du Jury voor "Le gamin au vélo"

CANNES, FRANCE - MAY 22: Luc Dardenne and Jean-Pierre Dardenne durings the Palme D'Or Winners Photocall at the 64th Annual Cannes Festival at the Palais on May 22, 2011 in Cannes, France 


CANNES, FRANCE - MAY 22: Luc Dardenne and Jean-Pierre Dardenne durings the Palme D'Or Winners Photocall at the 64th Annual Cannes Festival at the Palais on May 22, 2011 in Cannes, France