Types Belgische paspoorten


België levert sinds einde 2004 biometrische paspoorten af met een ingebouwde chip. Dit product voldoet aan de hoge technologische en veiligheidsnormen, uitgaande van de Internationale Burgerluchtvaartorganisatie (I.C.A.O.).

In een eerste fase, overeenkomstig de internationale afspraken, bevat de microchip informatie zoals de identiteitsgegevens, de handtekening en de paspoortfoto, informatie die met het blote oog visueel zichtbaar zijn op blz. 2 van het paspoort. In die eerste fase wordt nog geen vingerafdruk opgenomen op de microchip.

De tweede fase is intussen in werking getreden. Sedert juni 2010 zijn de eerste biometrische Belgische paspoorten met digitale vingerafdrukken op de chip in omloop.

Deze nieuwe paspoorten zullen eerst worden afgeleverd door onze ambassades en consulaten (tijdschema). Vanaf de lente van 2012 zullen de gemeentelijke en provinciale administraties geleidelijk ook deze nieuwe biometrische paspoorten afleveren.

Andere benamingen voor het biometrische paspoort: e-paspoort of elektronisch paspoort.

Een goede tip: bewaar uw paspoort met chip op een veilige plaats, zodat het elektronische circuit niet wordt beschadigd door vouwen, scheuren, extreme temperaturen, magnetische velden, microgolven enz.