Newsroom

Nieuwsberichten

 • DAC-prijs 2015: Innovatie in ontwikkelingssamenwerking stimuleren

  28 apr Nieuwsbericht

  In de voorbije decennia heeft ontwikkelingssamenwerking een nooit eerder geziene evolutie doorgemaakt in alle regio’s van de wereld. Het uitroeien van extreme armoede zal waarschijnlijk een centraal ontwikkelingsdoel zijn voor de periode na 2015, aangezien de mensheid voor het eerst de nodige middelen en technologieën in handen heeft om dat doel te bereiken. Voortaan zal de mogelijkheid om de aanhoudende achterstand op het gebied van ontwikkelingssamenwerking in te halen in de eerste plaats komen van innoverende oplossingen die op grotere schaal kunnen worden toegepast. Met deze ontwikkeling in het achterhoofd hebben vele ontwikkelingspartners de aandacht en steun verhoogd voor innovaties die een antwoord kunnen bieden op de ontwikkelingsuitdagingen. In de afgelopen jaren werden dan ook heel wat nieuwe concepten voor innoverende ideeën ontwikkeld en getest. In die context wil de prijs van de Commissie voor Ontwikkelingsbijstand (DAC-prijs) van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) een ondersteuning zijn.

  Lees meer
 • 2,6 miljoen euro voor humanitaire crisis Syrië

  28 apr Perscommuniqué

  Vicepremier en minister van Ontwikkelingssamenwerking Alexander De Croo heeft vandaag zijn akkoord gegeven aan de financiering van drie humanitaire projecten die zich richten op Syrische vluchtelingen. Het gaat in totaal om 2,6 miljoen euro. De humanitaire crisis in Syrië gaat zijn vijfde jaar in. Bijna de helft van de Syrische bevolking is uit haar huizen verdreven en meer dan 3,9 miljoen Syriërs zijn naar de buurlanden gevlucht.

  Lees meer
 • Desertland II in Gent

  27 apr Nieuwsbericht

  Op 16 en 17 juni 2015 gaat in Gent, in het NH Hotel Gent Belfort, Desertland II door, een conferentie voor al wie van ver of dicht met woestijnvorming en landdegradatie te maken heeft. Doelpubliek zijn niet alleen wetenschappers, maar ook ngo’s en privé- en overheidsorganisaties, van lokaal tot federaal.

  Lees meer
 • Komende verkiezingen in Burundi

  25 apr Perscommuniqué

  Vicepremier en minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders neemt kennis van de keuze van Pierre Nkurunziza om kandidaat van de CNDD-FDD te zijn voor de komende presidentsverkiezingen in Burundi. België heeft altijd opgeroepen om de grondwet na te leven. Ons land vindt dat het akkoord van Arusha, de peiler van vrede en democratie in Burundi, de leidraad moet zijn.

  Lees meer
 • Burundi: oproep tot garanderen politieke ruimte en respect voor mensenrechten

  25 apr Perscommuniqué

  Vicepremier en minister van Ontwikkelingssamenwerking Alexander De Croo reageert bezorgd op het nieuws dat de Burundese president Pierre Nkurunziza kandidaat is voor een derde ambtstermijn. Een derde ambtstermijn gaat in tegen de akkoorden van Arusha die een einde maakten aan de burgeroorlog in Burundi en de basis vormen voor vrede. Hij roept alle betrokken actoren in Burundi op tot het garanderen van de politieke ruimte en tot respect voor de mensenrechten. België en de Belgische Ontwikkelingssamenwerking zullen de voorbereiding en het verloop van de verkiezingen nauwgezet volgen en alvast geen nieuw samenwerkingsprogramma met Burundi afsluiten zolang niet duidelijk is of de democratische spelregels gevolgd zijn.

  Lees meer