Didier Reynders veroordeelt geweld rond Kibumba in Oost-Congo

Datum: 26 oktober 2013

Vicepremier en minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders is bezorgd over de opgeflakkerde gevechten rond Kibumba in het oosten van de Democratische Republiek Congo. De plaatselijke bevolking is weer het grootste slachtoffer van dit geweld.

Het mislukken van de onderhandelingen in Kampala met de rebellen van M23 en de recente herbewapening van deze beweging hebben weer voor een gespannen en onstabiele situatie in de regio gezorgd.

Didier Reynders herinnert eraan dat een blijvende oplossing voor de instabiliteit in de regio van de Grote Meren alleen kan worden gevonden worden in een regionaal kader. Dat staat ook in de raamovereenkomst van Addis.

De minister waardeert de vastberadenheid van de VN met de MONUSCO, het doortastende optreden van speciaal vertegenwoordiger Martin Kobler en het werk van Mary Robinson, speciaal gezant van de secretaris-generaal.

Didier Reynders heeft opgeroepen tot terughoudendheid, tot maximale bescherming van de bevolking en tot naleving van de verbintenissen van de Addis-overeenkomst door alle ondertekenaars. Het geweld moet stoppen en de onruststokers moeten worden geneutraliseerd om regionale ontwikkeling mogelijk te maken.