Minister Reynders veroordeelt aanslag in Reyhanli en betuigt medeleven

Datum: 11 mei 2013

Vicepremier en minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders nam met afschuw kennis van de laffe aanslag in Reyhanli (Turkije).

Hij veroordeelt deze onaanvaardbare daad tegen onschuldige burgers. Hij betuigt zijn medeleven met de slachtoffers en hun familie en vrienden. Hij wenst de gewonden een zo spoedig mogelijk herstel toe. De minister betuigt ook zijn medeleven en solidariteit met de Turkse overheid en de Turkse bevolking.

Minister Reynders betuigt zijn steun aan de belangrijke vredesonderhandelingen tussen de Turkse regering en de PKK. Hij onderstreept de noodzaak om deze vredesgesprekken onverminderd voort te zetten.

Voorts drukt de minister zijn solidariteit uit met de buurlanden, die  meer en meer door het conflict in Syrië worden getroffen. Hij is hen dankbaar voor de vrijgevige steun die zij aan de Syrische vluchtelingen bieden.

Minister Reynders herhaalt dat het conflict in Syrië alleen met een politieke oplossing kan worden beëindigd. Hij is tevreden met het akkoord van vorige week tussen Rusland en de VS om een conferentie te organiseren. Deze conferentie moet het overgangsproces opstarten, zoals gepland in het Communiqué van Genève van 30 juni 2012. Didier Reynders roept alle partijen op om deze kans te grijpen. Hij hoopt dat een geloofwaardig proces kan starten om een blijvende oplossing te vinden voor deze crisis die al veel te lang duurt. Minister Reynders garandeert dat België deze diplomatieke inspanningen zal blijven steunen.