Didier Reynders betreurt overlijden van EU-medewerker in Syrië

Datum: 13 maart 2013

Vicepremier en minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders heeft met droefheid vernomen dat de heer Ahmad Shihadeh, medewerker van de Europese diplomatieke delegatie in Syrië, door een raketaanval om het leven is gekomen. De minister betuigt zijn medeleven met de familie en vrienden van Ahmad Shihadeh en zijn collega’s van de EU-delegatie. Ook België heeft bij de Europese delegatie een diplomaat afgevaardigd om de samenwerking tussen de lidstaten en de Europese Dienst voor Extern Optreden (EDEO) op te drijven.
 
Dit tragische overlijden en het blijvende geweld in Syrië toont volgens minister Reynders opnieuw aan dat een politieke oplossing moet worden gevonden. De minister sluit zich dan ook aan bij de oproep van Hoog Vertegenwoordiger Catherine Ashton voor een einde aan het geweld in Syrië.
 
Ahmad Shihadeh werd vermoord terwijl hij humanitaire hulp verleende. Daarom herhaalt Didier Reynders dat hij zal blijven pleiten voor de naleving van het internationale humanitaire recht door alle partijen in Syrië. De minister zal zich blijven inzetten om de toegang tot medische zorg in Syrië te verbeteren.