EU wil biodiversiteit in ontwikkelingslanden beschermen

Datum: 01 juli 2014

EU Biodiversiteit

De Europese Commissie lanceert een nieuw initiatief om biodiversiteitsverlies in ontwikkelingslanden een halt toe te roepen. Onder de noemer ‘Biodiversity for Life’ wil men de armste landen helpen bij het beschermen van ecosystemen, het bestrijden van wildcriminaliteit en het ontwikkelen van groene economieën. Voor de periode 2014-2020 voorziet Europa een budget van 800 miljoen euro om deze doelstellingen te bereiken.

Het project focust zich in eerste instantie op de minst ontwikkelde landen en landen die biodiversiteitshotspots hebben. Dit zijn plaatsen met de meest rijke, maar ook meest bedreigde ecosystemen. “Biodiversiteit en ontwikkeling zijn sterk met elkaar verbonden en versterken elkaar vaak wederzijds”, klinkt het. De Europese Unie ziet de bewaring en het herstel van ecosystemen als een kans om groei te genereren, jobs te creëren en armoede terug te dringen.

Voor het initiatief Biodiversity for Life heeft de EU drie prioriteiten afgebakend. Zo wil men goed bestuur van natuurlijke bronnen promoten, voedselzekerheid garanderen door te zorgen voor gezonde ecosystemen en oplossingen bedenken die op de natuur zijn gebaseerd zodat zich een groene economie kan ontwikkelen. Daarnaast heeft men ook speciale aandacht voor wildbeheer. Vooral in Afrika wil men de toegenomen illegale handel in bedreigde diersoorten een halt toeroepen.

De Europese Unie levert de grootste financiële bijdrage voor biodiversiteit aan ontwikkelingslanden. Tussen 2002 en 2012 steunde de Europese Commissie alleen al biodiversiteitsprojecten met 1,3 miljard euro. Projecten die steun kregen, waren bijvoorbeeld gericht op het behoud van de olifantenpopulatie, het aan banden leggen van stroperij, het bestrijden van illegale houtkap, enz. “Deze bijdrage hielp mee de rijkste en meest bedreigde ecosystemen van de planeet te beschermen”, aldus de EU.

Bron: VILT
Beeld: Wikipedia