Didier Reynders verheugt zich over goede verloop van verkiezingen in Oekraïne

Datum: 27 mei 2014

Vicepremier en Minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders verheugt zich over het goede verloop van de eerste ronde van de presidentiële verkiezingen in Oekraïne, ondanks de moeilijke omstandigheden in het land. De bevolking heeft hiermee een duidelijk en positief signaal gegeven voor stabiliteit, vrede en ontwikkeling voor het land.

Het is te betreuren dat de democratische stembusgang  niet kon doorgaan in de Krim en in delen van Oost-Oekraïne omdat ofwel dit deel van het land bezet is ofwel omdat ongeregelde manifestanten de verkiezingen verhinderden.

Indien de voorlopige resultaten bevestigd worden, zou een tweede ronde niet meer nodig zijn. België kijkt uit naar een brede samenwerking, binnen het Europese kader, met de nieuwe verkozen gezagsdrager.

De Minister hoopt dat dit resultaat zal bijdragen tot de éénheid van het land en roept op tot een inclusief proces van nationale verzoening met respect voor alle bevolkingsgroepen en voor de democratische principes die eigen zijn aan Europa. 

Didier Reynders wenst hierbij ook de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) te feliciteren voor de belangrijke steun aan de organisatie van de verkiezingen en wenst alle waarnemers te bedanken voor hun bijdrage tot dit resultaat.