Didier Reynders betreurt veto Rusland en China van resolutie Veiligheidsraad over doorverwijzing Syrische situatie naar Internationaal Strafhof

Datum: 23 mei 2014

Vicepremier en minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders betreurt de Russische en Chinese veto van de Verenigde Naties Veiligheidsraadsresolutie aangaande de doorverwijzing van de Syrische situatie sedert het begin van het conflict in maart 2011 naar het Internationaal Strafhof (ISH).

De resolutie - een initiatief van Frankrijk - was ge-cosponsord door België en de andere EU-lidstaten alsook door 36 andere cosponsors. Deze resolutie was in lijn met de gemeenschappelijke brief van 14 januari 2013 gericht aan de Veiligheidsraad door een groep van 58 landen, waaronder België, op initiatief van Zwitserland en die reeds had opgeroepen tot deze doorverwijzing. Er kan immers geen duurzame vrede in Syrië komen als de begaven misdaden ongestraft blijven.

Voor Minister Reynders moet resolutie 2139 van de Veiligheidsraad over humanitaire toegang in Syrië immers ook geïmplementeerd worden. De Minister steunt de huidige initiatieven in de Veiligheidsraad aangaande dit prioritair dossier.

Net als de EU waardeert Didier Reynders de inspanningen van Vertegenwoordiger Lakhdar Brahimi om een politieke oplossing in Syrië te vinden. Hij betreurt dat het Syrische regime zich niet oprecht inzet voor het proces van Genève II. De impasse en het gebrek aan perspectief hebben geleid tot het aftreden van de heer Brahimi. Onderhandelingen blijven echter de beste manier om een einde te maken aan de crisis in Syrië.