Virungapark: Didier Reynders ontvangt het WWF

Datum: 22 mei 2014

virunga

Vicepremier en minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders ontving Zach Abraham, Head of Global Campaigns, van het Wereldnatuurfonds (WWF), die terugkeerde uit het Virungapark, in het oosten van de Democratische Republiek Congo.

Hij maakte van de gelegenheid gebruik om het belang te onderstrepen van het behoud van dit UNESCO-werelderfgoed, waarvan het immense potentieel, in de context van een verantwoordelijk en duurzaam beheer, cruciaal zou zijn voor de economische en sociale ontwikkeling van de volkeren in de regio.

De bedreigingen zijn talrijk, vooral de chronische onveiligheid door de onafgebroken aanwezigheid van gewapende groepen, de aarzelende pogingen om naar aardolie te boren in het park, wat nefast zou zijn voor het behoud van de fauna, waarvan de bekende berggorilla en het unieke ecosysteem in de regio.

De recente aanslag op de parkdirecteur, Emmanuel de Merode, was een harde confrontatie met die realiteit en bedreigingen. Al meerdere parkwachters moesten het met hun leven betalen en de moed van die teams verdient zeker te worden onderstreept.