Didier Reynders kondigt aan dat België een B-FAST-missie naar Servië stuurt

Datum: 20 mei 2014

Vicepremier en minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders, voorzitter van de coördinatieraad van B-FAST, laat weten dat een hulpmissie naar Servië wordt gestuurd, op officieel verzoek van de autoriteiten in Belgrado. Het gaat om een tweede luik van B-FAST-hulp aan de landen die in het zuidoosten van Europa getroffen zijn door overstromingen, na de missie die maandagochtend naar Bosnië-Herzegovina vertrok. Die eerste missie vervoerde vooral materiaal van de civiele bescherming.

12 medewerkers van Landsverdediging en 1 van Volksgezondheid vertrekken woensdag 21 mei om 6 uur vanuit de kazerne van Burcht. Defensie transporteert 3 boten met buitenboordmotor en aluminium romp. Met die boten kunnen  de mensen die hun huis niet hebben verlaten, worden bevoorraad of geëvacueerd. De aluminium rompen zijn belangrijk, omdat ze bestand zijn tegen verborgen obstakels, zoals prikkeldraad.

Het konvooi zal donderdagavond aankomen na een rit van 1.600 km. De precieze interventiezone moet nog worden afgesproken met de Servische autoriteiten en het systeem voor civiele bescherming van de EU, dat beheerd wordt door de Europese Commissie.