Didier Reynders veroordeelt laffe aanslag tegen Emmanuel de Mérode in DRC

Datum: 16 april 2014

Vicepremier en minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders vernam met ontzetting de laffe aanslag tegen Emmanuel de Mérode, directeur van het Virungapark in het oosten van de Democratische Republiek Congo (DRC). De Mérode werd in de namiddag van 15 april aangevallen op de weg tussen Goma en Rumangabo, in het oosten van de DRC. Hij raakte gewond door kogels.
 
Emmanuel de Mérode werd overgebracht naar het Heal Africa ziekenhuis in Goma en werd daar geopereerd. Twee chirurgen van de MONUSCO-vredesmacht namen deel aan de operatie. Volgens de eerste informatie zou zijn gezondheidstoestand stabiel zijn. De minister hoopt dat hij snel herstelt.
 
De Mérode werd in augustus 2008 door het Congolese Instituut voor Natuurbescherming (ICCN) aangesteld tot directeur van het Virungapark. Zijn werk, deskundigheid en inzet worden algemeen erkend. Het Virungapark was het eerste natuurpark in Afrika en is bekend om zijn berggorilla's en okapi’s. Het park staat op een werelderfgoedlijst van de UNESCO. Het is ook één van de meest bedreigde parken ter wereld.
 
Didier Reynders vraagt aan de Congolese overheid om alles te doen om deze aanval te onderzoeken en om de daders zo snel mogelijk te vinden. België zal de vooruitgang van het onderzoek van nabij volgen.