Didier Reynders ontmoet Egyptisch collega en veroordeelt bomaanslagen in Caïro

Datum: 04 april 2014

Vicepremier en minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders ontmoette dinsdag zijn Egyptische collega Nabil Fahmy, die deelnam aan de Brusselse Internationale Conferentie voor de Preventie van Genocide en aan de EU-Afrika-top.

Minister Reynders informeerde naar de politieke en veiligheidssituatie in Egypte in de aanloop naar de presidentsverkiezingen op 26 en 27 mei. Hij herhaalde ook dat hij bezorgd is over doodvonnissen die vorige week tegen 529 Moslimbroeders werden uitgesproken. Minister Fahmy antwoordde dat de veroordelingen nog niet definitief zijn en dat ze werden voorgelegd aan de moefti (hoog geleerde van islamitische wetgeving) van de Republiek. Nabil Fahmy zei dat zelfs als de meeste veroordelingen gehandhaafd blijven, ze toch opnieuw moeten worden gevoerd, omdat ze bij verstek werden geveld.

De twee ministers bespraken voorts de bilaterale betrekkingen tussen Egypte en België, het conflict in Syrië en de Palestijnse kwestie.

Didier Reynders veroordeelde ten slotte de golf van terreuraanslagen die verschillende slachtoffers hebben gemaakt de Egyptische hoofdstad Caïro. Hij roept alle krachten van het land op om een beleid van inclusieve nationale dialoog te voeren. Dat alleen kan zorgen voor een toekomst met vrede en verdere ontwikkeling voor de Egyptische bevolking.