Didier Reynders sluit akkoord met Qatar

Datum: 31 maart 2014

Vandaag wisselde vicepremier en minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders de bekrachtigingsakten uit met de onderminister van Buitenlandse Zaken van Qatar Bin Abdullah Al Rumaihi en de vertegenwoordiger van Luxemburg over de bilaterale overeenkomst voor de bescherming en bevordering van investeringen tussen de Belgisch-Luxemburgse Economische Unie (BLEU) en Qatar.

De overeenkomst bevat een uitgebreide sociale clausule die bilateraal overleg mogelijk maakt over de naleving van sociale en milieunormen. De minister toonde zijn bezorgdheid en die van het Belgische parlement, vertegenwoordigers van vakbonden en van de samenleving aan minister Al Rumaihi over de voorwaarden van arbeidsmigranten op bouwwerven in Qatar. Vooral op werven voor het WK voetbal 2022. Didier Reynders verklaarde aan de onderminister dat hij op verzoek van ons land een dialoog wil over de manier waarop het werk op deze sites wordt georganiseerd. Hij benadrukte dat België daar veel belang aan hecht. Veel Belgische bedrijven zijn immers geïnteresseerd om werken uit te voeren naar aanleiding van de wereldbeker. Maar ze willen niet geassocieerd worden met onderaannemers die niet op de juiste manier werken.

Minister Al Rumaihi zei dat een aantal wetten en regels werden genomen om wanpraktijken te stoppen en om de gezondheidsnormen (woonruimte en opening van polyklinieken) en de veiligheid van werknemers in de bouw te verbeteren. Ook werd het aantal arbeidsinspecteurs verhoogd van 120 tot 250. Qatar heeft bijzondere rechtbanken opgezet en de diensten van twee internationale adviesbureaus ingezet.

Volgens Didier Reynders is het belangrijk om na te gaan hoe dit in de praktijk wordt omgezet en om de vooruitgang tijdens bezoeken te kunnen vaststellen. Hij benadrukte ook dat de Internationale Arbeidsorganisatie (IAO) moeten worden betrokken bij het toezicht op deze initiatieven. Minister Al Rumaihi ontving het voorstel om bezoek te ontvangen positief, zeker om de werking van de nieuw opgerichte rechtbanken te bestuderen.