Didier Reynders opent internationale conferentie over genocidepreventie in Brussel

Datum: 31 maart 2014

Op initiatief van vicepremier en minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders houdt de Belgische regering vandaag en morgen in het Egmontpaleis in Brussel een internationale conferentie over de preventie van genocide. Dat gebeurt in samenwerking met de Afrikaanse Unie, de Europese Unie en de Verenigde Naties (VN). Vertegenwoordigers van meer dan 100 landen en internationale organisaties en academici nemen hieraan deel. Secretaris-generaal van de VN Ban Ki-moon zal dinsdag de conferentie afsluiten.

Didier Reynders, voorzitter van de conferentie, hield de openingstoespraak: "Het grote aantal delegaties dat op deze tweedaagse conferentie aanwezig is, toont dat dit thema belangrijk is en dat het op de politieke agenda moet staan”.

Meer dan 500 deelnemers uit de hele wereld zullen manieren en middelen bespreken om de mensheid van grootschalige wreedheden en genociden te bevrijden, 65 jaar na de goedkeuring van het "VN-Verdrag inzake de preventie en de bestraffing van de misdaad van genocide" (1948). Academici, juristen, vertegenwoordigers van de samenleving en politici zullen bespreken hoe snel en efficiënt kan worden ingespeeld op gevaarlijke situaties en ontsporingen. Ze zullen voorstellen doen aan deelnemende staten, regionale organisaties en de VN. Hoe kunnen risicosituaties worden ingeschat en gestopt? Hoe kan geweld worden afgeblokt, voor het in zinloos bloedvergieten en massale wreedheden uitmondt? Met welke juridische middelen en door welke politieke actie?

Minister Reynders verwoordde het zo: "Laten we onze intenties in daden omzetten om genocides te voorkomen". De deelnemers zullen stilstaan bij de shoah, de genocide van Srebrenica in 1995 en de genocide in Rwanda in 1994. De conferentie wordt georganiseerd ter gelegenheid van de herdenking van de twintigste verjaardag van de Rwandese genocide. "We doen dit ook ter nagedachtenis van alle slachtoffers van massale wreedheden en genociden. We moeten jongeren en toekomstige generaties blijven bewustmaken om nieuwe genocides te vermijden", aldus Didier Reynders.

Openingstoespraak van minister ReyndersNo label found for: as_externallink.alttag