Belgische jong talent bij WFP: interview met een Junior Professional

Datum: 28 maart 2014

Damien Fontaine

De Belg Damien Fontaine werkt sinds twee jaar voor WFP als Junior Professional Officer (JPO). Dit programma biedt jonge professionals de kans om ervaring op te doen op het vlak van internationale ontwikkelingshulp. WFP had met Damien een gesprek over zijn werk en wat hem motiveert.

Kun je wat meer vertellen over je werk voor WFP?

Ik werk aan de evaluatie van het Purchase for Progress (P4P) programma (www.wfp.org/purchase-progressNo label found for: as_externallink.alttag). Dit programma liep van 2008 tot 2013 en gebruikt de koopkracht van WFP om het leven van honderdduizenden kleine boeren te verbeteren. WFP koopt de oogst van kleine plaatselijke boeren om de bevolking voedselhulp te geven. De boeren krijgen ook een subsidie zodat ze de kwaliteit van hun oogst kunnen verbeteren. Ik werk aan de evaluatie van het P4P-programma in 3 landen: Burkina Faso, Mali en de Democratische Republiek Congo (DRC). We bekijken welke aanpak het best werkt in elke context. Op die manier leren we niet alleen hoe we P4P kunnen verbeteren, maar ook hoe we onze ervaringen algemeen kunnen toepassen op andere programma's van WFP.

Vanwaar die belangstelling voor P4P?

Het P4P-programma past in de nieuwe aanpak van WFP; namelijk overschakelen van voedselhulp naar voedselbijstand. Dankzij P4P zorgt WFP voor het voedselbeheer op korte termijn, maar ook voor de ontwikkeling op lange termijn. Ik denk dat dit de beste aanpak is. Het is een goede manier om onze invloed aan te wenden op de plaatselijke markt en het verbaast me dat men hier nog niet eerder aan had gedacht.

Wat was je meest interessante ervaring tot nu toe?

Zonder enige twijfel de bezoeken op het terrein. Ik kom net terug uit de DRC waar ik de resultaten van P4P met eigen ogen heb kunnen zien. Er zijn opslagplaatsen gebouwd en de lapjes grond van de meeste boeren in het project zijn nu 5 tot 6 keer groter. Doordat er een grotere afzetmarkt is, kunnen zij nu winst maken. De kinderen gaan naar school, medicijnen worden betaalbaar en de kleine economieën kunnen groeien, vooral dankzij de inzet van vrouwen. Het is fantastisch om dat te mogen meemaken.

Welke tips zou je geven aan mensen die belangstelling hebben voor het JPO-programma?

Ik kan het JPO-programma zeker aanraden. WFP is een erg dynamische organisatie, vanaf de eerste dag voelde ik me opgenomen in de familie. Je moet echter wel beseffen dat het werk opofferingen vereist, het kan sociaal moeilijk zijn omdat je van werkplek moet veranderen en niet altijd op gemakkelijke bestemmingen terechtkomt. Maar als je bereid bent hard te werken en wilt investeren in een carrière, is dit uitermate boeiend werk.

Ik raad aan om eerst ervaring op te doen op het terrein voordat je solliciteert voor het JPO-programma. Verder moet je ook wat geduld hebben en wachten tot er een post vrijkomt die je ligt.

Het Junior Professional Officer (JPO) programma werd door de Verenigde Naties opgestart in 1961 en sinds 1985 wordt dit programma aangeboden binnen WFP. Het initiatief wordt gefinancierd door overheden en biedt jonge professionals de kans om ervaring op te doen in internationale ontwikkeling. Meer informatie over het JPO-programma vindt je hier: www.wfp.orgNo label found for: as_externallink.alttag.

Copyright foto: WFP/Damien Fontaine