Didier Reynders reageert op veroordeling van demonstranten in Burundi

Datum: 26 maart 2014

Vicepremier en minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders vernam de levenslange gevangenisstraf voor 22 activisten van de Mouvement pour la solidarité et la démocratie (MSD) in Burundi. Deze veroordeling kwam er na geweld tijdens een betoging van hun partij op zaterdag 8 maart in de hoofdstad Bujumbura. 27 andere activisten werden veroordeeld tot een gevangenisstraf van 2 tot 10 jaar.

Didier Reynders  is bezorgd over de toenemende spanningen en de verminderde vrijheid van meningsuiting en vereniging in het land. Hij hoopt dat de veroordeelden de gelegenheid krijgen om tegen deze beslissing in beroep te gaan als ze dat willen en dat ze een eerlijk en transparant proces krijgen dat de rechten van de verdediging respecteert.

Gelijklopend met de oproep van de hoge vertegenwoordiger Catherine Ashton voor dialoog en nationale eenheid vraagt minister Reynders aan alle Burundese politici kalmte en terughoudendheid, dialoog en uitsluiting van geweld. Zo kan de Burundese bevolking naar vrije en vreedzame verkiezingen gaan.