Didier Reynders bezorgd om ontwikkelingen in Oekraïne

Datum: 14 maart 2014

Vicepremier en minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders volgt met bezorgdheid de ontwikkelingen in Oekraïne op de voet. Zeker het referendum in de Krim over de aansluiting van het schiereiland aan Rusland. Dat referendum wordt nu zondag 16 maart gehouden.

Net zoals tijdens zijn recente bezoek met zijn collega's van de Benelux-landen roept hij de leiders van de regio op tot rede. Hij vraagt ze om in overeenstemming met het internationale recht te handelen. Zo kunnen ze aan een de-escalatie van de crisis meewerken.

De minister herhaalt zijn steun voor de conclusies van de Europese Raad van 6 maart. De Top veroordeelde de flagrante schending van de soevereiniteit en de territoriale integriteit van Oekraïne door de Russische Federatie. Didier Reynders herinnert eraan dat volgens de grondwet van Oekraïne de autonome Republiek van de Krim alleen een referendum kan organiseren over lokale aangelegenheden en niet over de territoriale samenstelling van Oekraïne. Het referendum heeft dus geen wettelijke basis.

Voor België is het belangrijk om de soevereiniteit en de territoriale integriteit van Oekraïne te respecteren als basis voor een vreedzame oplossing voor de crisis. Daarbij moeten de beginselen en verplichtingen van het internationale recht strikt worden nageleefd. België wil net als de Europese Unie en andere internationale betrokkenen een dialoog tussen alle partijen vergemakkelijken en bevorderen om tot een vreedzame oplossing te komen.