Didier Reynders tevreden met nieuwe Tunesische grondwet

Datum: 27 januari 2014

Vicepremier en minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders is tevreden dat Tunesië gisteren een nieuwe grondwet heeft goedgekeurd. Dat is een belangrijke stap in het democratische overgangsproces in Tunesië, dat in januari 2011 startte. Nu kan het land de overgangsperiode beëindigen en kunnen er vrije parlements- en presidentsverkiezingen gehouden worden.

In de overgangsperiode kende het land moeilijkheden en politieke crisissen. Dankzij het doorzettingsvermogen en de consensusbereidheid van alle betrokkenen werd een sterke democratische fundering gelegd. De grondwet is gebaseerd op gelijkheid, inclusiviteit, vrijheid en rechtszekerheid.

De nieuwe grondwet is een mijlpaal voor de Tunesische bevolking, dat een strijd voor vrijheid en recht voerde. Hij kan hoop geven aan al wie vreedzaam strijdt voor rechten en vrijheden. De nieuwe grondwet is een referentie voor de regio, vooral voor de gelijkheid tussen mannen en vrouwen en voor de vrijheid van gedachte, meningsuiting, geloof en godsdienst.