Didier Reynders tevreden met geplande ontwapening en stopzetting van M23-rebellie

Datum: 13 december 2013

In de Keniaanse hoofdstad Nairobi zijn de voorwaarden ondertekend voor de ontwapening en stopzetting van de rebellie van M23 in het oosten van de Democratische Republiek Congo. Vicepremier en minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders is tevreden met dit resultaat.

De rebellengroep M23 verbindt zich ertoe de gewapende strijd definitief te staken. In ruil zal de Congolese regering de ex-strijders van M23 niet vervolgen voor hun opstand. De rebellen zullen evenwel niet vrijuit kunnen gaan voor misdaden tegen de menselijkheid, oorlogsmisdaden of seksueel geweld.

Minister Reynders is ook tevreden dat de M23-rebellen niet opnieuw in het Congolese leger zullen worden opgenomen. Want door mensen zonder discipline weer in het leger op te nemen, zal het leger opnieuw met een disciplineprobleem te kampen hebben. Voor Didier Reynders is het een goede zaak dat er eindelijk een einde komt aan de gewoonte om voormalige rebellen opnieuw in het leger toe te laten.

De minister hoopt dat de rechtstaat opnieuw kan worden ingevoerd et dat de situatie in het oosten van Congo stabiel kan blijven. Daarom is het ook goed dat er de laatste tijd deserteurs wegtrekken uit andere gewapende groepen en dat er operaties gebeuren tegen de FDLR (Forces démocratiques de Libération du Rwanda).

Didier Reynders juicht de inspanningen in de regio toe, die onder de leiding van Oeganda worden geleverd. Na de eerdere gesprekken in de Oegandese hoofdstad Kampala hebben de inspanningen geholpen om tot dit goede resultaat te komen.