Didier Reynders tevreden met tussentijds akkoord over Iraans kernprogramma

Datum: 24 november 2013

Vicepremier en minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders is tevreden met de tussentijdse overeenkomst over de Iraanse nucleaire kwestie die vanochtend in Genève tussen de EU3 +3 (Duitsland, Frankrijk, Verenigd Koninkrijk, VS, Rusland en China) en Iran werd bereikt onder leiding van de Hoge Vertegenwoordiger van de EU Catherine Ashton. Dit is een eerste stap naar een definitieve oplossing voor de kwestie van het kernprogramma van Iran.
 
Didier Reynders dringt erop aan dat Iran het gezamenlijke actieplan snel uitvoert. De controle van de verplichtingen, in samenwerking met de Internationale Organisatie voor Atoomenergie, zal van cruciaal belang om ervoor te zorgen dat Teheran maatregelen neemt om zijn internationale verplichtingen na te komen. Samen met zijn Europese partners is België bereid om mee te werken aan de acties die Iran zal ondernemen.
 
De inzet om een definitieve en alomvattende overeenkomst te sluiten is een ander belangrijk onderdeel van het akkoord. Nieuwe gesprekken moeten zo snel mogelijk beginnen om de dynamiek van de overeenkomst van 24 november te houden. Het doel is te voorkomen dat Iran kernwapens ontwikkelt. Didier Reynders herhaalt dat Iran moet aantonen dat het aan de bezorgdheid van de internationale gemeenschap wil tegemoetkomen.