Didier Reynders lanceert nieuw biometrisch paspoort in de gemeenten

Datum: 10 oktober 2013

Na het succes van de proeffase in tien gemeenten gaf vicepremier en minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders, in samenwerking met FOD Binnenlandse Zaken, eind september het groene licht om het nieuwe biometrische paspoort in alle gemeenten in te voeren
De eerste gemeenten zijn net begonnen met het afleveren van de nieuwe paspoorten en het tempo zal geleidelijk aan versnellen. In het voorjaar van 2014 zullen alle gemeenten de nieuwe procedure toepassen.
 
De twee belangrijkste nieuwigheden zijn de vingerafdrukken die worden genomen van de aanvrager van het paspoort en de elektronische versturing van de paspoortaanvraag naar de producent. Daarvoor zal de gemeente zelf de pasfoto van de aanvrager inscannen en de handtekening en vingerafdrukken ter plaatse registreren.
 
Minister Reynders benadrukt dat Buitenlandse Zaken hier al ervaring mee heeft. Sinds het begin van de proeffase in december 2012 werden meer dan 78.200 biometrische paspoorten in Belgische ambassades en consulaten in het buitenland afgeleverd en 9900 in België. Gemiddeld duurt een paspoortaanvraag maar 3 tot 5 minuten.
 
De definitieve timing voor de invoering in de gemeenten staat nog niet vast. De gemeenten worden drie weken op voorhand op de hoogte gebracht.
De minister stelt de burgers gerust: paspoorten uitgegeven zonder vingerafdrukken blijven zonder beperking geldig gedurende de looptijd. Bovendien zal de FOD Buitenlandse Zaken de prijs van het paspoort niet verhogen.