Tragedie Lampedusa - Europees beleid nodig volgens Didier Reynders

Datum: 05 oktober 2013

Vicepremier en minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders is geraakt door de dodelijke tragedie die op 3 oktober aan het Italiaanse eiland Lampedusa plaatsvond. Zijn gedachten zijn bij de vele slachtoffers en hun families aan wie de minister zijn medeleven betuigt. Hij wenst ook moed aan het Italiaanse volk en de plaatselijke en nationale overheden die met dit drama te maken hebben.

De ramp van Lampedusa heeft een Europese dimensie. Ze toont aan dat een globaal en evenwichtig Europees migratiebeleid nodig is. Controle van de buitengrenzen is maar een onderdeel van dit beleid.

De Europese Unie moet een nieuwe tragedie zoals deze proberen te vermijden, vooral door de strijd tegen criminele netwerken te versterken. Die netwerken buiten de situatie van migranten uit. De EU moet programma's ontwikkelen om de leefomstandigheden te verbeteren in de regio's waaruit mensen naar Europa proberen te komen. Ze moet ook praten en samenwerken met de landen waaruit mensen willen emigreren en met de doorreislanden die die mensen gebruiken.