Minister Reynders verontrust over veroordeling ngo-medewerkers in Egypte

Datum: 05 juni 2013

Vicepremier en minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders is verontrust over de veroordeling van 43 medewerkers van Egyptische en internationale niet-gouvernementele organisaties in Egypte. De zware celstraffen die deze medewerkers kregen voor hun werk bij de ngo’s horen niet thuis in een ontluikende democratie.
 
De celstraffen tot 5 jaar staan bovendien niet in verhouding tot de feiten die hun ten laste worden gelegd (werken zonder vergunning). De sluiting van de kantoren en de inbeslagneming van de bezittingen maakt het voor die organisaties onmogelijk om hun activiteiten voort te zetten. Deze veroordeling is buiten proportie en dreigt samen met het nieuwe wetsvoorstel voor de werking van internationale ngo’s de vrijheid van meningsuiting en de vrijheid van vereniging in Egypte voort in te perken.
 
Minister Reynders roept de Egyptische overheid op om werk te maken van een open en vrije dialoog met de vertegenwoordigers van de samenleving. Want vrij werkende ngo’s zijn essentieel voor de democratie en voor de bevordering en bescherming van de fundamentele rechten en vrijheden.