Reactie van Didier Reynders op nieuwe Burundese mediawet

Datum: 04 juni 2013

Vicepremier en minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders neemt kennis van de nieuwe mediawet die vandaag werd afgekondigd door de president van Burundi, Pierre Nkurunziza. De minister betreurt deze beslissing omdat de tekst die door het parlement werd aangenomen zeer ernstige beperkingen oplegt aan journalisten in Burundi. De wet lijkt niet in overeenstemming met de beloften die Burundi heeft gedaan als ondertekenaar van het Internationaal Verdrag inzake burgerrechten en politieke rechten.
 
Minister Reynders hoopt nu dat de Burundese autoriteiten terughoudendheid en doorzicht aan de dag leggen bij de toepassing van deze wet. Zo wordt de dynamiek van democratisering en nationale verzoening niet geschaad die ondersteund wordt door de recente workshops over verkiezingen.
 
Tijdens zijn deelname aan de verjaardagstop van de Afrikaanse Unie in Addis Abeba, uitte Didier Reynders zijn ernstige bezorgdheid aan zijn Burundese collega Laurent Kavakure over de mediawet. Minister Reynders herinnert eraan dat België veel belang hecht aan de vrijheid van de pers. Dit is één van de fundamentele waarborgen voor de consolidatie van de vrede in Burundi. België zal nieuwe wetgeving van nabij opvolgen, vooral met betrekking tot de nieuwe VZW-wet. Didier Reynders vindt dat een open en dynamisch maatschappelijk middenveld essentieel is voor de vreedzame en harmonieuze ontwikkeling van Burundi.