Didier Reynders tevreden met verdrag over wapenhandel

Datum: 03 juni 2013

België tekent op 3 juni het nieuwe Verdrag over de Wapenhandel tijdens een plechtigheid op het VN-hoofdkwartier in New York. Dit verdrag werd op 2 april aangenomen in de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties.
 
Vicepremier en minister van Buitenlandse Zaken, Buitenlandse Handel en Europese Zaken Didier Reynders onderstreept het belang van dit verdrag voor de internationale vrede en veiligheid: "Wat door sommigen tot voor kort nog als irrealistisch of overambitieus werd beschouwd, is vandaag werkelijkheid geworden. We hebben een sterk en degelijk verdrag aanvaard met essentiële criteria voor de bescherming van de menselijke waarden.”
 
Didier Reynders is tevreden dat het verdrag over een grote legitimiteit beschikt, want maar drie landen hebben tegen gestemd. Dat moet bijdragen tot een snelle en correcte naleving en tot een betere reglementering en responsabilisering van de internationale wapenhandel. “De internationale actualiteit toont aan dat de wereld meer dan ooit behoefte heeft aan dit verdrag. België zal zich inzetten voor een snelle uitvoering en roept alle landen op om het nieuwe Verdrag over de Wapenhandel te tekenen. De naleving van de overeengekomen criteria kan alleen ten goede komen van de veiligheid van al onze burgers.”