Didier Reynders ontmoet Roemeens collega Titus Corlatean

Datum: 28 mei 2013

Vicepremier en minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders ontmoette vandaag zijn Roemeense collega Titus Corlatean.

De ministers bespraken Europese thema's. De Roemeense minister benadrukte het belang van een voorgezette Euro-Atlantische integratie van de Balkanlanden en van Moldavië. Didier Reynders steunt die integratie, maar hij vindt dat toetreding tot de Europese Unie maar één van de mogelijkheden is voor Europese integratie. Titus Corlatean sprak zich uit voor een stap voorwaarts in de toetredingsonderhandelingen van Turkije met de EU. Minister Reynders is het daarmee eens.

De twee ministers spraken ook over de toetreding van Roemenië tot het Schengengebied en over het mechanisme voor samenwerking en toetsing dat werd gecreëerd ​​na de toetreding van Boekarest tot de EU in 2007. Ze hopen op een positieve beslissing over de toetreding van Roemenië tot Schengen voor het einde van het jaar. Voor Didier Reynders moeten daarbij de buitengrenzen van het Schengengebied worden gecontroleerd.

Voor minister Reynders en zijn Roemeense collega zijn informele overleg- en samenwerkingsmechanismen tussen groepen van lidstaten binnen de Europese Unie nodig. Dat kan gebeuren naar het voorbeeld van het bestaande overleg tussen de Beneluxlanden en de Baltische staten of met de landen van de Visegrad-groep. Zo’n mechanisme kan het besluitvormingsproces in de Unie vergemakkelijken. Dat proces verloopt alsmaar moeilijker door het toenemende aantal lidstaten na elke uitbreiding.

De ministers bespraken ook de bilaterale relaties, die ze voort willen uitbouwen. Het Roemeense verlangen om buitenlandse investeringen aan te trekken werd goed ontvangen door Didier Reynders. Het netwerk van economische adviseurs zal daarbij volgens minister Reynders een belangrijke rol spelen. Minister Corlatean nodigde Didier Reynders uit om naar Boekarest te komen. Hij herinnerde eraan dat het dit jaar de 175ste verjaardag is van de opening van het eerste Belgische Consulaat in Galati aan de Donau (1838).