Minister Reynders veroordeelt aanslag op dokter Mukwege

Datum: 26 oktober 2012

Vicepremier en minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders heeft met afgrijzen de gewelddadige aanslag op de Congolese dokter Mukwege en zijn familie vernomen. Hij veroordeelt deze laffe daad met klem. Hij betuigt ook zijn medeleven aan de familie van de bewaker die bij de aanval het leven liet.

Didier Reynders looft de inspanningen van dokter Mukwege, die zich sinds jaar en dag inzet voor zijn gemeenschap en voor de vrouwen in de Kivustreek die het slachtoffer van seksueel geweld worden. Mee dankzij de inspanningen van de dokter kregen het misdadige seksuele geweld in de Kivuregio en het ondraagbare leed dat daardoor wordt veroorzaakt internationale aandacht.

Seksueel geweld is onaanvaardbaar. Ook het feit dat met deze aanslag wordt geprobeerd om de dokter monddood te maken, zodat daders ongestoord de bevolking kunnen blijven terroriseren, kan niet worden getolereerd.

Minister Reynders roept de Congolese overheid op om alles in het werk te stellen om de veiligheid van dokter Mukwege te garanderen, om de daders van de aanslag snel voor het gerecht te brengen en om de ogen niet te sluiten voor dit ondraagbare lijden van de bevolking.

Deze aanval toont voor Didier Reynders opnieuw aan dat de rechtsstaat in het oosten van de Democratische Republiek Congo snel moet worden hersteld.