Paul Magnette ontmoet de Malinese minister Tieman Coulibaly

Datum: 20 september 2012

Minister van Ontwikkelingssamenwerking Paul Magnette heeft in Brussel een vergadering gehad met de Malinese minister van Buitenlandse Zaken en Ontwikkelingssamenwerking Tieman Coulibaly. Deze ontmoeting komt er na de vorming van een Malinese regering van nationale eenheid, die de constitutionele orde in het land na de staatsgreep van maart 2012 moet herstellen en het land moet stabiliseren na de islamitische opstand in het noorden. In maart van dit jaar had de Belgische ontwikkelingsminister beslist de steun aan verschillende institutionele ontwikkelingsprojecten in Mali op te schorten, uiteraard zonder daarbij te raken aan de humanitaire projecten of voedselzekerheidsprogramma’s die rechtstreeks de Malinese bevolking raken.  

Beide ministers hebben hun wil uitgedrukt om zo snel mogelijk alle ontwikkelingsprojecten in Mali terug op te starten. Minister Magnette gaf ook aan dat de recente vorming van een regering van nationale eenheid en de uitwerking van een transparante verkiezingsprocedure de definitieve terugkeer van donoren in het land zou versnellen. Hij is dan ook zeer geïnteresseerd in de intentie van minister Coulibaly om op de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties van volgende week in New York een roadmap voor de uitwerking van zo’n verkiezingsprocedure voor te stellen.   

Mali heeft net als de hele Sahelregio af te rekenen met voedselonzekerheid. De belangrijkste oorzaken daarvoor zijn het klimaat, de stijging van de voedselprijzen en de conflicten in de regio. In de Sahel lijden momenteel 18 miljoen mensen, waarvan 1 miljoen kinderen, aan extreme ondervoeding. Uit de laatste ramingen blijkt dat voor de helft van de noden nog geen financiering gevonden is (goed voor om en bij de 600 miljoen euro). België komt vooral op humanitair vlak tussen in Mali, ongeveer ter hoogte van 30 miljoen en voornamelijk in een multilateraal kader. Minister Magnette bevestigde deze lijn te zullen doortrekken en liet ook weten dat de mogelijkheden voor een bijkomende ondersteuning momenteel door de administratie onderzocht worden.  

Op de Algemene Vergadering van de VN van volgende week zal minister Magnette deelnemen aan een high level vergadering met oog op de uitwerking van een geïntegreerde strategie voor de Sahelregio.