Universiteit Hasselt vervangt onderkaak met een geprinte kopie

Vorige maand berichtte UHasselt van de eerste succesvolle kaaktransplantatie die gebruikmaakt van 3D-printing. De geïnfecteerde onderkaak van een 83-jarige vrouw werd chirurgisch vervangen met een kopie van titanium. De onderzoeksgroep van het UHasselt-onderzoeksinstituut ontwikkelde deze nieuwe methode in samenwerking met de XIOS Hogeschool, de Katholieke Universiteit Leuven, de Mond-, Kaak- en Aangezichtschirurgen van het Orbis Medisch Centrum Sittard-Geleen (Nederland), Xilloc Medical BV (Maastricht) en LayerWise NV.

De onderkaak van de patiënte was ernstig geïnfecteerd. Enkel een zware chirurgische hersteloperatie of een volledige verwijdering is in een dergelijk geval van toepassing. Wegens de hoge leeftijd van de patiënte werd er voor het laatste gekozen. Een voordel van deze methode is dat de patiënt vitale functies zoals ademhaling, spraak, kauwen en gevoel behoudt. Ook het uiterlijk van de patiënt blijft met deze methode onveranderd. De patiënte kon 1 dag na de ingreep alweer spreken.

Het onderkaakimplantaat is vervaardigd door LayerWise NV (Leuven). Hierbij is er gebruikgemaakt van Laser Melting-technologie, een vorm van 3D-printing. Het digitaal verwerken en maken duurde maar 2 uur, in tegenstelling tot andere printmethodes die enkele dagen kunnen duren. De innoverende methode heeft tijdens de Rapid Pro-beurs in Veldhoven (Nederland) de prijs voor beste innovatie op het gebied van 3D-printing gewonnen.

www.uhasselt.beNo label found for: as_externallink.alttag
www.layerwise.comNo label found for: as_externallink.alttag