Belgische onderzoekers ontwikkelen nieuw vaccin tegen hiv

Wetenschappers van het Instituut voor Tropische Geneeskunde, de Universiteit Antwerpen en het Universitair Ziekenhuis Antwerpen hebben met succes een nieuw vaccin tegen hiv ontwikkeld. Het vaccin is op vrijwilligers getest.

Het therapeutisch vaccin bevat eigen witte bloedcellen. Deze worden uit het lichaam gehaald en vervolgens ¨getraind¨ om het hiv-virus te herkennen en te bestrijden. Nadien worden ze stapsgewijs weer terug in het lichaam gebracht.

Uit onderzoek blijkt dat zogenaamde strijdcellen (CD8-cellen) te weinig steun krijgen van dendritische cellen. Deze dendritische cellen zouden hun moeten vertellen hoe ze het beste het virus moeten bestrijden. Het Vlaamse onderzoek heeft nu deze dendritische cellen uit het lichaam van seropositieve personen gehaald om ze te leren hoe zij moeten omgaan met het hiv-virus.

Het is niet het eerste maal dat Belgische onderzoekers een medische primeur presenteren. Philip Jorens, voorzitter van het Centrum voor Medische Innovatie, stelt dat ¨Nergens ter wereld wordt zoveel ´fase 1-onderzoek´ naar nieuwe medicijnen gevoerd.¨ De Belgische medische vorsers staan aan de wereldtop.

Het nieuwe vaccin leidt echter niet tot de genezing van aids. Het probleem is dat tot nu toe geen enkel geneesmiddel een blijvend effect heeft. Wanneer de behandeling afgebroken wordt, zal het virus massaal terugkeren.

http://www.uza.be/UZANo label found for: as_externallink.alttag

http://www.itg.be/itg/GeneralSite/Default.aspx?WPID=688&IID=220&L=NNo label found for: as_externallink.alttag

HIV virus