Hoofdpijn: wereldprimeur aan de Universiteit van Luik

Er is nieuwe hoop voor personen die lijden aan clusterhoofdpijn, een zodanig intense hoofdpijn dat ze ook wel zelfmoordhoofdpijn wordt genoemd. Een team van de Universiteit van Luik test momenteel een nieuwe behandeling voor patiënten die lijden aan de chronische vorm van deze ziekte en die niet kunnen worden geholpen met de beschikbare medicamenteuze behandelingen.

Neuralgie van Horton, clusterhoofdpijn of ‘cluster headache’ volgens de internationale terminologie, is een uiterst invaliderende neurologische aandoening gekenmerkt door een intense stekende pijn geconcentreerd rond een van de ogen. Ze gaat gepaard met tranen, een rooddoorlopen oog, gezwollen oogleden, een lopende neus. De pijn wordt beschouwd als een van de ondraaglijkste waaraan een mens kan lijden, zozeer dat ze iemand soms tot zelfmoord kan drijven. Personen die aan de ziekte lijden, en dat zijn hoofdzakelijk mannen, kunnen verschillende keren per dag of per nacht aanvallen van hoofdpijn krijgen die elk gemiddeld 45 minuten duren. Ongeveer twee personen op duizend lijden aan deze aandoening die bij de meeste van hen een seizoensgebonden verloop kent waarbij opstoten en remissies elkaar afwisselen. 10 % van de patiënten vertoont echter de chronische vorm waarbij de aanvalsvrije periodes verdwijnen.

Bij deze ziekte speelt het tot het autonome zenuwstelsel behorende ganglion sphenopalatinum een belangrijke rol. Dertig jaar geleden introduceerde dr. JC Devoghel in Luik al een techniek van infiltratie van dit ganglion die de pijn wel verzacht, maar slechts tijdelijk. Het Californische bedrijf Autonomic Technologies heeft nu een nieuw systeem voor de neurostimulatie van het sphenopalatinum ontwikkeld dat momenteel in wereldprimeur wordt getest op de dienst van professor Jean Schoenen, hoofd van de Unité de recherche sur les céphalées (Hoofdpijn Research Unit) van de Universiteit van Luik, en coördinator van een multicentrisch onderzoek.

De neurostimulator is een miniatuurimplantaat zo groot als een amandel. Hij wordt ingebracht via een incisie in het tandvlees, dicht bij het ganglion sphenopalatinum dat zich in een kleine holte achter de bovenkaak bevindt. De implantatie ervan is weinig invasief en laat geen enkel zichtbaar litteken na. De patiënt kan door een externe afstandsbediening, zo groot als een gsm, tegen zijn wang te leggen het implantaat activeren en de sterkte instellen naargelang de pijn die hij voelt.

De ontwikkeling van de implantatietechniek werd afgerond door de drs. Alain Wilmont en Sandrine Machiels van het Luikse Citadelleziekenhuis en de eerste patiënten kregen een implantaat in Luik. In het kader van het Europese onderzoek kregen in dit stadium 22 zieken een implantaat. Tijdens het onlangs in Berlijn gehouden Congres van de International Headache Society maakte professor Schoenen de resultaten bekend bij de eerste zeven patiënten. Deze preliminaire resultaten zijn veelbelovend: bij 67 % van de behandelde aanvallen verminderde de pijn binnen 15 minuten en bij meer dan 70 % van de patiënten daalde de frequentie van hun hoofdpijnen met minstens 50 %, wat hen al jaren niet meer was overkomen.

.

www.ulg.ac.beNo label found for: as_externallink.alttag
www.autonomictechnologies.comNo label found for: as_externallink.alttag