Twee Belgen bekroond als Europese uitvinders van het jaar

Zonder de mens was er geen creatie mogelijk.Om de creativiteit van de mens te belonen, besloten de Europese Commissie, het Europees Octrooibureau (EOB) en het Voorzitterschap van de Europese Raad een prijs voor de Europese uitvinder uit te reiken.Op 19 mei werden in Boedapest vijf prijzen in vijf verschillende categorieën voor de beste Europese uitvinder van het jaar toegekend.Twee van de vijf winnaars waren Belgen.

Anne Lambrechts (die haar uitvinding voorstelde in de categorie ‘Industrie’) viel in de prijzen met haar techniek om staaldraad en beton te vermengen.Deze ontwikkeling maakt bouwen goedkoper en levert steviger constructies en nieuwe architecturale mogelijkheden.Deze techniek werd bijvoorbeeld toegepast in de nieuwe Gotthardtunnel in Zwitserland.

Het staaldraadmateriaal wordt geproduceerd en op de markt gebracht onder de naam Dramix® door de Belgische onderneming Bekaert. Het bedrijf heeft wereldwijd 28.000 mensen in dienst en had in 2009 een totale omzet van 4,5 miljard euro.

In de categorie "Onderzoek" sleepten Christine van Broeckhoven en haar team de prijs in de wacht voor hun bijdrage aan de neuropathologische geneeskunde.Het onderzoek van Christine Van Broeckhoven gaat voornamelijk over neurodegeneratieve hersenaandoeningen, met name de ziekte van Alzheimer, frontotemporale dementie, de ziekte van Parkinson en bipolaire stoornis.Het blijft tot op heden onmogelijk om de ziekte van Alzheimer te genezen, maar veelbelovende geneesmiddelen die het onderzoek van Van Broeckhoven benutten, worden momenteel onderworpen aan klinische tests.

C. Van Broeckhoven werkt in een laboratorium van het Vlaams Instituut voor Biotechnologie (VIB), waar meer dan 1.200 wetenschappers uit zo’n zestig landen aan wetenschappelijk onderzoek doen naar de moleculaire fundamenten van het leven.

www.epo.org/news-issues/european-inventor.htmlNo label found for: as_externallink.alttag