De Merode: "Olieboringen Virunga zijn plunderingen"

Date: 08 mai 2014

Emmanuel de Merode

Message de Emmanuel de Merode transmis lors des Assises de la Coopération belge au Développement sur les ressources naturelles dans le Parc national des Virunga.

Article uniquement disponible en néerlandais.

 

Voor het eerst sinds de aanslag op zijn leven legde Emmanuel de Merode, de Belgische directeur van het Virungapark in Congo, een publieke verklaring af. Hij was hard voor de Britse oliemaatschappij die in zijn park olie wil ontginnen. "Dit zijn plunderingen van de natuurlijke rijkdommen."

De Merode raakte op 15 april zwaargewond toen hij door drie mannen onder vuur werd genomen toen hij met zijn wagen op weg was naar het Virungahoofdkwartier nabij Goma. Hij overleefde de aanslag en herstelt momenteel bij zijn familie in Nairobi.

Via Skype gaf De Merode voor het eerst sinds de aanval opnieuw een lezing over het Virungapark. Dat gebeurde tijdens de Staten-Generaal van de Belgische Ontwikkelingssamenwerking.

Soco International

Hoewel De Merode zich ervoor hoedt om schuldigen voor de aanslag aan te duiden, was het opvallend dat hij met zijn kalme stem hard van leer trok tegen de Britse oliemaatschappij Soco International, die actief is in het natuurpark.

"De rechtsstaat moet gerespecteerd worden", vertelde hij aan een overvolle zaal in het Brusselse Egmontpaleis. "De exploitatie van olie in Virunga is een illegale activiteit die neerkomt op de plundering van natuurlijke rijkdommen. Dit is te vergelijken met de illegale plunderingen waarvan in VN-expertenrapporten en rapporten van gerenommeerde mensenrechten- organisaties gewag wordt gemaakt. Naar olie boren in Virunga is de foute weg. Het enige alternatief dat we daar tegenover moeten stellen is de ontwikkeling van een economische activiteit die het goed bestuur en de rechtsstaat respecteert."

In zijn toespraak van ongeveer twintig minuten pakte De Merode uit met een economisch herstelplan voor de vier miljoen Congolezen die in de buurt van het park leven. "Ecologie kan bijdragen aan de economie. Virunga kent een bergachtig landschap met veel snelstromende rivieren. Het is mogelijk om die waterkracht om te zetten in energie die vervolgens gebruikt kan worden voor de creatie van jobs. En het is door jobs te creëren dat we erin zullen slagen om de enorme werkloosheid, een van de belangrijkste bronnen van het conflict, weg te nemen."

Duurzaam toerisme

De Merode liet ook berekeningen uitvoeren over de visvangst op het Albertmeer, dat in het Virungapark ligt en ook bedreigd wordt door mogelijke olie-exploratie. "Op het meer wordt momenteel jaarlijks 10.000 ton tilapia gevist. Uit een studie blijkt dat je die opbrengst via enkele eenvoudige en duurzame verbeteringen snel kunt verhogen naar 16.000 ton. Voor de vissers en de lokale economie is dat echt een enorm verschil."

De Merode herinnerde er ook aan dat hij in enkele jaren tijd de opbrengsten voor duurzaam toerisme verdubbelde. "Virunga kan voor een enorme economische en sociale ontwikkeling in de regio zorgen. Maar natuurbescherming, menselijke ontwikkelingen en economie moeten hand in hand gaan, anders loopt het fout."

Source : Koen Vidal (De Morgen)
Photo : Belga