Belgische treinen gaan ook voor zonne-energie!

.

Op maandag 6 juni vertrok de eerste trein op zonne-energie vanuit het station Antwerpen-Centraal. Deze nieuwigheid was mogelijk dankzij de fotovoltaïsche zonnepanelen die op het dak van de spoortunnel van de hogesnelheidslijn Antwerpen-Amsterdam waren geïnstalleerd.

Het is een nooit geziene installatie: 16.000 zonnepanelen op het dak van een tunnel van 3,4 km die in totaal 50.000m² beslaan - ongeveer 8 voetbalvelden. Nog opmerkelijker is dat de fotovoltaïsche zonnepanelen op de tunnel zonne-energie produceren om de spoorweginfrastructuur van stroom te voorzien (de signalisatie, verlichting, verwarming in het station,…), maar ook de treinen op het Belgische spoorwegnet. Een primeur in Europa!

De installatie kan jaarlijks 3.300 MWh produceren, zoveel als het gemiddelde jaarverbruik van 1.000 gezinnen. Met dit project wordt per jaar 2.400 ton minder CO2 uitgestoten.

Deze Zonnetunnel werd gerealiseerd door de beheerder van het Belgische spoorwegnet Infrabel en de Belgische ondernemingen Enfinity en Solar Power Systems, in partnerschap met de gemeenten Brasschaat en Schoten. Het innovatieve project levert vandaag een aanzienlijke bijdrage aan de productie van zonne-energie. Elk jaar zullen ongeveer 4.000 treinen op zonne-energie kunnen rijden: dat komt overeen met het aantal treinen die op één hele dag rondrijden in België.

www.infrabel.beNo label found for: as_externallink.alttag