Originele cover van Kuifje in Amerika verkocht voor 1,3 miljoen euro

date: 13 July 2012

De bekende cover van Kuifje in Amerika is op een veiling in het Franse veilinghuis Artcurial verkocht voor 1,338 miljoen euro. Dat is het grootste bedrag dat ooit werd betaald voor een stripcover.

Toen de Belgische kunstenaar en stripauteur Georges Prosper Remi (pseudoniem: Hergé) met authentieke Chinese inkt en waterverf in de weer was om de cover van Kuifje in Amerika te tekenen, had hij waarschijnlijk niet gedacht dat de tekening ooit de duurste stripalbumcover zou worden. Wat het verhaal nog eigenaardiger maakt, is dat het kaft zijn eigen record heeft gebroken. Dezelfde tekening was daarvoor al eens verkocht voor 64.000 euro, waarmee ze al de duurste cover van een stripalbum was.

De cover toont Kuifje, in cowboykleren, en Bobbie, zoals gewoonlijk aan zijn zijde. Op de achtergrond staan enkele gewapende Indianen die het duo besluipen. Hergé schilderde maar 5 van zijn eigen albumcovers. Drie daarvan bevinden zich in het Hergémuseum in Louvain-la-Neuve. De andere twee, waaronder Kuifje in Amerika, zijn in privébezit.

De koper wou anoniem blijven en stuurde een vertegenwoordiger naar de veiling. De man, Didier genaamd, zei dat het niet de bedoeling van zijn baas was om het oude record te breken; hij wou alleen het unieke stuk kopen.

Werd de anonieme koper door de recente filmhit De avonturen van Kuifje aangezet om 1,3 miljoen euro neer te tellen voor de cover? Of is hij gewoon een enthousiaste fan van Hergé? Hoe dan ook, Belgische kunst staat nog maar eens in de schijnwerpers.

www.opt.be/informations/toeristische_attracties_louvain_la_neuve__hergemuseum/nl/V/56280.htmlNo label found for: as_externallink.alttag